Bebeklerde Kalp Delikliği

Bebeklerde Kalp Delikliği Neden Olur; bebeklerde kalp deliği doğumsal bir olaydır. Ülkemizdeki doğumlarda bebeklerde kalp delikliği çok sık görülen bir durumdur. Bu hastalığın çeşitleri bulunmaktadır.
Bebeklerde kalp delikliği çeşitleri
Bebeklerde kalp delikliğinde en çok rastlanan durum atriyal septal defekt hastalığıdır. Bu hastalıkta bebeğin kalp duvarlarını ayıran kapakçıklarda delik vardır. Bu tür delikler zamanında teşhis edilirse deliğin tedavi edilme olasılığı çok yüksektir. Bu şekilde görülen delik büyük, küçük ve orta büyüklükte olabilir. Bu hastalık kız çocuklarında erkek çocuklarından daha fazla görülmektedir.
Bebeklerde kalp delikliği belirtisi olarak hiçbir belirti görülmeyebilir. Çocuğun gelişimi normaldir. Bebeklerde kalp delikliğinin anlaşılması için bazı belirtilerin olması gerekmektedir. Bu hastalığın genel özellikleri arasında çocuğun normal beslenmesine rağmen bir türlü kilo alamaması, herhangi bir iş yaparken hemen yorulma, çok sıklıkla nefes alma ve sık olarak akciğer hastalıklarına yakalanmadır. Bazen kalpte üfürüm sesinin duyulması hastalığın teşhis edilmesine yardımcı olabilir. Doktor tarafından muayene edilen çocukta diğer tetkiklerde yapıldıktan sonra kesin teşhis konur. Bebeklerde kalp delikliği bebekken teşhis edildiği zaman anında müdahale durumu olabiliyor ama eğer bu durum fark edilmez ise ileri yaşlara kadar devam eder. İleri yaşlarda deliğin ebadı tedaviyi belirleyecektir. Deliğin kapanması için kateter yardımı ile kasık damarından girilerek delik kapatılmaktadır. Mecbur kalınmadıkça cerrahi müdahale gerekmez.